Účinky henny na vlasy

Pre koho je vhodná henna? 

  • Osoby trpiace dermatologickými ťažkostiami 
  • Citlivých ľudí náchylných na chemické produkty
  • Pre tých, ktorým záleží na životnom prostredí a nechcú planetu zaťažovať s chémiou a s prebytočným plastom
  • Pre tehotné a dojčiace maminky, ktoré nechcú ohroziť svoje bábätko 
  • Pre osoby všetkých vekových kategórii 
  • Pre tých, ktorí chcú zafarbiť svoje šedivé vlasy a odrasty 
  • Pre mužov a ženy 
  • Pre tých, ktorí preferujú farbenie vlasov jednoducho, v pohodlí domova
  • Pre tých, ktorí nechcú do farby investovať a myslia ekonomicky 
  • Pre osoby, ktoré vsádzajú na silu prírody 

Často dostávame otázky, ako vlastne henna na vlasy pôsobí a čo všetko od nej môžeme po použití očakávať. Preto dnešný blogový článok venujeme účinkom henny ako takej. 

 

 

Zloženie henny 

Najskôr si povieme zloženie henny. Zmes henny pochádza z rastliny nazývanej henovnik biely, ktorá rastie hlavne v južnej Ázii a Afrike, kde dorastá do výšky 5 metrov. Najcennejšie sú listy, pretože práve z nich sa henna získava. 

Najmladšie listy majú farbivo veľmi svetlé, najstaršie lístky ponúkajú odtiene veľmi sýte a tmavšie. Listy sa sušia a rozdrvia sa na jemný prášok. Keď skombinujete prášok z listov odlišného veku, vzniknú tým nádherné farebné varianty, ktoré používame aj v našich farbách. 

Vo farbivách sú dva základné druhy pigmentov, a to oranžový a žltý. Akonáhle sa prášok zamieša s vodou, vznikne konzistencia redšieho jogurtu, ktorá sa nanáša na vlasovú pokožku a pramene vlasov, tak, ako to poznáme. 

 

 

Samotné účinky 

Ihneď po prvej aplikacii henna zanechává vlasy prirodzene lesklé a hebké. Vlasy sú na pohľad zdravšie, vyživené a plné života. Henna zároveň pomáha chrániť pokožku hlavy pred lupinami či inými kožnými chorobami. Bez toho aby henna obsahovala amoniak, peroxid, parabeny, ťažké kovy či iné chemické prísady, ľahko a prirodzene obalí vlas prírodným farbivom, ktoré sa postupne vymýva. Pokiaľ ale nemáš záujem o farebný odtieň, môžeš vždy siahnuť po bezfarebnej henne, ktorá tvojim vlasom dodá všetky pozitívne účinky, ale tvoja farba vlasov zostane rovnaká. 

 

VOONO tip: Pokiaľ sa chystáš na prvé prírodné farbenie, vždy vyskúšaj test znášanlivosti. Aj keď je alergia na hennu veľmi ojedinelá, kto je pripravený, nie je zaskočený. Trochu henny zamiešaj s vodou a nanes na citlivé a jemné miesto na svojom tele, kde farba nebude vidieť napr. ruka alebo miesto za uchom. Pokiaľ sa na mieste neobjaví svrbenie, začervenanie alebo iné príznaky alergickej reakcie, môžete sa nasledujúci deň veselo farbiť.  

 

 

A ešte pár tipov nakoniec: 

Môže henna zozelenať?

Akú použiť teplotu vody pri farbení hennou?

Ako správne používať hennu?

Alergia na hennu