Mýty o henne

Aké mýty preberieme v tomto článku?

  • Zelenajú vlasy po použití henny?
  • Je farbenie hennou zložité a určené iba pre profesionálne kaderníčky?
  • Ničí henna vlasy?
  • Spôsobuje henna alergické reakcie?
  • Je henna ako henna?

Veľa žien a našich zákazničiek má obavu z prvého farbenia hennou. Sú rozšírené mýty a predsudky, ktoré robia z prírodných farieb na vlasy strašiaka. V tomto článku si niekoľko mýtov o henne vysvetlíme.

 

 

Vlasy mi po henne zozelenajú

Henna ako taková neobsahuje zelený pigment, a teda nie je možné dosiahnuť nežiaduceho zeleného odtieňa. V prípade, že svoje pramene farbíš indigom (hnedé a čierne odtiene), môže na tvojich vlasoch zostať modré farbivo a vytvoriť zelený odlesk. Vodník z tebe teda určite nebude. 

Viac nájdeš v blogovom článku  o zelenaní henny

 

Farbenie hennou je zložité a zvládne to iba profesionálny kaderník

Ale kdeže. Tisíce našich zákazničok zvládlo farbenie u seba v kúpelni a výsledky boli a sú fantastické. Pri farbení síce môže vzniknúť trochu neporiadok, ale ľahko všetko umyješ a vyperieš. Ve tvojej domácnosti teda nezostanú žiadne stopy po farbení hennou, iba jeden skvelý farebný odtieň na tvojich vlasoch. 

 

 

Henna vlasy ničí

Práve naopak. Hneď po prvej aplikácii henna zanecháva vlasy prirodzene lesklé a hebké. Vlasy sú na pohled zdravšie, vyživené a plné života. Henna zároveň pomáha chrániť pokožku hlavy pred lupinami či inými kožnými chorobami. Bez toho aby henna obsahovala amoniak, peroxid, parabény, ťažké kovy či iné chemické prísady, ľahko a prirodzene obalí vlas prírodným farbivom, ktoré sa postupne vymýva. 

Viac o účinkoch henny sa dozvieš v blogovom článku.

 

 

Henna spôsobuje alergické reakcie

Novú alergiu samozrejme nepoznáš dopredu. Môžeme si ale trúfnuť povedať, že ak používaš prírodnú vlasovú kozmetiku a nikdy ťa žiadna alergická reakcia netrápila, je riziko alergie veľmi malé. Je ale možné si hennu pred prvým farbením najskôr skúsiť. Na pozore buď, ak si alergik, astmatik alebo ekzematik. Tiež zbystri  ak si mala v minulosti alergiu na nejakú bylinku alebo iný prírodný produkt (éterické oleje, ovocie, plody, prípadne zvieratá). V týchto prípadoch určite doporučujeme hennu najskôr vyskúšať, prípadne sa poradiť so svojim kožným lekárom.  

Viac sa dozvieš v článku o alergii na hennu.

 

Test znášanlivosti henny: Trochu henny rozmiešaj s vodou a nanes na citlivé a jemné miesto na svojom tele, kde farba nebude vidieť, napr. ruka alebo miesto za uchom. Ak sa na mieste neobjaví svrbenie, začervenanie alebo iné príznaky alergickej reakcie, môžeš nasledujúci deň veselo farbiť.  

 

Henna ako henna

Rovnako ako u všetkých produktov platí, že je potrebné dávať pozor na kvalitu a pôvod daného produktu. Záleží na samotnej rastline, na podiele farbiva v nej atď. Stále sa jedná o poľnohospodársky produkt, pretože henna obsahuje iba bylinky a prírodné látky. Hennu vždy kupuj iba od kvalitného a overeného výrobcu.