ROZHOVOR SO ZÁKAZNIČKOU

Zaujíma ťa reálna skúsenosť ženy, ktorá sa farbí VOONO farbami už niekoľko rokov? Tu si prečítaj krásny rozhovor s našou zákazníčkou Denisou Janešíkovou.

 

1. Kedy a prečo ste sa rozhodla používať rastlinné farby na vlasy?

V 15tich rokoch som si nezmyselne vypálila dlhé zdravé vlasy na blond. Chcela som mať biele dredy. 😀 A nakoniec som si vlasy poškodila v celej dĺžke natoľko, že som hodila na ne hneď druhý deň tmavý odtieň – nejaké dlhotrvajúce chemické farby, čo predávali v drogérii u nás vtedy na dedine. Postupne som vlasy zesvětlovala, až zhruba po 5tich rokoch skončila u ryšavé. Vlasy nerástli ďalej, než pod ramená. Boli redšie, než sú potrebné teraz a ja som bola trpí na ekzém v oblasti tváre a krku – pálila ma pri farbení kože, tak som raz skúsila prírodné hennu a odvtedy u nej zostala.

 

2. Prečo ste zvolila práve VOONO?

Skúšala som rôzne značky, udržiavala odtieň, hrala si a teraz už staviam radšej na istotu výsledku.

 

3. Aký odtieň používate a ako si ho pripravujete?

Používam odtieň Copper. Asi vás prekvapím, ale nemám doma vôbec žiadny teplomer, ani špeciálne misky na udržanie teploty, nič.

Dám variť vodu, prejde varom, odstavíte. Až keď siahnem prstom do vody a je, veľa horúca ‚, ale ešte to na koži znesiem – je ten pravý čas :-D.

Do henny si pridávam šťavu z polky citróna. Postupne napatlám na vlasy, prikryjem ochrannú čiapkou, potom ešte zimné čiapkou, nech je hlava v teple a zabudnem na farbenie i 3-4h.

 

4. Máte skúsenosti aj s chemickým farbením vlasov? Aký máte k nemu postoj? Aké sú podľa Vás výhody a nevýhody?

Chemicky som si farbila vlasy v minulosti dosť často a keďže už aktuálne nesouzním so zložením farieb, ktoré by nemali prísť správne vôbec do styku s nosnou sliznicou, nieto s kožou samotnou, volím radšej farbenie prírodnou cestou. Výhodami sú fakty, že chemické farby zoženiete všade, ľahšie je zmeníte a odbarvíte a každé kaderníctvo sa o vás postará. A nevýhody pre mňa boli – zaťažujú vlasy, narušujú pokožku hlavy, nevyživujú vlasy, sú toxické, nie sú ekologické a firmy jednotlivé zložky, z ktorých sa farby skladajú, nechávajú testovať na zvieratách. A v mnohých prípadoch to sú koncerny, ktoré majú aj pracovno-etické problémy – v postojí k zamestnancom vo výrobe.

 

5. Podelíte sa s nami o nejaké Vaše tipy a triky s rastlinným farbením?

Pre zdravé vlasy so všetkým odporúčam celkovú starostlivosť o vlasy. Nepoužívať žiadne prípravky, čo obsahujú parabény a silikóny, alebo napríklad sls, rôzne ftaláty- bráni správnemu vstrebaniu a chytnutí farby (o ďalších účinkoch na telo trebárs inokedy). Ďalej pomáha robiť si zábaly z odvaru zo žihľavy, ale trebárs odporúčam masírovať pokožku hlavy čerstvou šťavou zo zázvoru s olivový olejom, ak chcete podporiť rast vlasov. Pre lepšiu odtiene červenej zalievať hennu rooibos čajom, alebo pre zosvetlenie – opaľovať sa, preliv z harmančeka a citrónová šťava v Henne. Do tmavých odtieňov farieb si ženy pridávajú napríklad kávu.

 

6. Máte naopak aj zlú skúsenosť s farbením hennou? Odporučila by ste sa niečomu vyhnúť?

Zlú skúsenosť s farbením – okrem neporiadku kolem- nemám vôbec žiadnu. 🙂 Odporučila by som sa vyhnúť zašpinenia vecí okolo: D. A tiež kožu okolo vlasov, uši, prsty na rukách chráňte mastným krémom, na ruky dajte ochranné rukavice aj počas zmývaniu.

 

7. Nechávate sa farbiť u kaderníka/čky alebo volíte domáce farbenie?

Volím radšej domáce farbenie, kde si môžem počas procesu robiť veľa iných vecí.

 

8. Čím sa živíte? Máte deti? Ako trávite svoj voľný čas? Ste skôr mestský typ?

Varím, pečiem, tvorím, píšem, vyplňuji čas všetkým, čo ma baví a napĺňa. Život so mnou zdieľa už vyše tri roky bytôstka Ninuška, ktorá vniesla do môjho sveta veľa lásky, uvedomenie, bezprostrednej radosti a vhľadov, ktoré som už zabudla. Voľný čas je zaujímavý pojem. : D Má pracovný náplň je vo väčšine spojená s voľným časom stráveným s priateľmi, kde chcem a ako chcem – spoločenské akcie, svadby, oslavy, festivaly, koncerty. Som rada v pohybe. Túlajú sa po mestách, po lesoch a rada spím pod hviezdami a počujem ticho. A na druhej strane rovnako rada skáčem medzi ľuďmi pri živej hudbe a plávam v chaose. Chcela píšem články a básne, podieľam sa na organizáciu pár projektov a rada všetko zdieľam s Ninka, s ktorou je ten život o to väčšie jazda.

 

9. Farbenie hennou ide často ruka v ruke so zdravým životným štýlom šetrným k prírode. Dbáte aj Vy na zdravé + ekologické stravovanie, ste vegetariánka/vegetariánka, používate skôr eko-kozmetiku a drogériu? Triedite odpad?

Áno, ja 6 rokov a Ninuška od narodenia – spoločne ideme týmto maximálne ekologickým a etickým smerom a hranice si určujeme samy. Kozmetiku, drogériu aj liečivá vyberáme predovšetkým prírodné, netestované na zvieratách. Snažím sa, kosba mi financie, dostupnosť a informovanosť stačí – žiť tak, aby som nemala čo triediť a obmedzila odpad, na minimum. Ale inak áno – odpad triedime. 🙂

 

10. Čo by ste chcela odkázať ľuďom, ktorí váhajú, či prejsť na prírodné farbenie vlasov?

Ľudia počujú na pojmy ako sú Čas, Peniaze a Zdravie. Tak to skúsim cez ne.

Ušetríte si čas, keď ho nestrávíte- výberom a nákupom ďalšie zbytočné zaťažujúce kozmetiky na vlasy, farieb, času u kaderníka/čky, hľadaním, toho správneho ‚na uzdravenie poškodených vlasov.

Ušetríte peniaze – henna nielen farbí, ale aj vyživuje. Nie je potrebné používať na vlasy veľa prípravkov, keď zistíte, že najkrajšie vlasy, sú tie zdravé – a o ne je potreba starať v spolupráci s prírodou. Už nebudete mať potrebu mať doma plnú vaňu prípravkov.

Zdravie – hennu môžete používať aj v období tehotenstva a po pôrode, pretože je nezávadná a neobsahuje toxické látky. Vyživuje vlasy a zanecháva ich husté, napomáha rastu (aspoň u mňa). Nebojte sa vyskúšať. 🙂

Nakoniec použijem koniec citátu od pána Čapka:,, …, ale nezavrhuj, čo si nepreskúmal! “ 🙂

 

Ďakujeme za rozhovor!

Zdroj fotografií:

Agnes Vanilková – fotografka
Martin Frolich photography