ROZHOVOR SO SPOKOJNOU ZÁKAZNIČKOU

Tak z tohto rozhovoru s našou zákazníčkou pani Klárou Tomková máme obrovskú radosť. Krásne sa číta a je inšpiratívny. Veríme, že Vás nadchne pre prírodné farbenie a urobí Vám usmev na tvári tak ako aj nám. 🙂 Pekné čítanie!

 

1.    Prečo a kedy ste sa rozhodla používať rastlinné farby na vlasy? V čom sú pre Vás výhodnejšie?

Rastlinné farby – respektíve hennu som používala už v mladosti pre oživenie svojej prirodzenej farby. Som prirodzená ryšavka a tak henna vždy pomohla oživiť odtieň. Ale ako roky bežali a ja som šedivela, musela som stále farbiť a farbiť … A zvolila som bohužiaľ chémiu, pretože som myslela, že henna nedokáže šediny zakryť. V posledných rokoch som začala byť veľa chorá, prekonala dve operácie a tak som chcela pre seba urobiť niečo zdravého. Cítila som, že chemické farby nie sú pre mňa to pravé. Vlani som sa rozhodla okrem iného k henne vrátiť, pretože už ma nebavilo neustále si na hlavu „patlať“ chémiu. Musím si šedé odrasty farbiť zhruba každé tri nedele. Ak som používala chemickú farbu, musela som si vlasy vždy farbiť celé – ak som si dofarbila len odrasty, bolo to často vidieť a nebolo to pekné. U henny toto nehrozí, proste vymiešam trošku farby, nanesiem len na cestičky a na sluchy a za chvíľu mám skvelú a jednotnú farbu, ktorá nepúšťa. Prednosťou je tiež veľké ozdravenie vlasov, vlasy sú oveľa pevnejšie, lesklejšie, zdravšie rýchlejšie rastú. Stačí mi len vlasy umyť prírodným šampónom a použiť prírodné kondicionér a ďalšie prípravky už nie sú potrebné. A farbu mi chváli aj okolie, čo pre mňa nie je zanedbateľné.

 

2. Prečo ste zvolila práve VOONO?

Najskôr som vyskúšala viac druhov henny. O Vašej hene VOONO som počula, ale pripadala mi drahá. Potom mi bola odporúčaná aj v kaderníctve STUDIO BIO, kam som začala chodiť na strihanie. Raz som ju vyskúšala a bolo rozhodnuté! Je jednoducho najlepšia čo sa týka pomeru cena/výkon, veľmi sa nevymýva a vydrží dlho. A ako prednosť vidím aj to, že sa dá kúpiť vo väčšom balení a alebo napríklad aj v bezobalových obchodoch. A navyše, po zafarbení VOONO hennou voniam určite lepšie ako po chemickom farbení.

 

3. Aký odtieň používate a ako si ho pripravujete?

Používam odtieň Copper. Prvýkrát to teda bola veda. Presne som merala teplotu … Bála som sa, že zamažem celé okolie, že mi nechytí na sivé vlasy, že som radšej mala zvoliť takzvané dvojfázové farbenie – ale na to som si prvýkrát netrúfala. Teraz po roku už sa nijako špeciálne nepripravujem a nestresujem sa. Proste nechám vodu prejsť varom, od oka namiešam v sklenenej miske sklenenou lyžičkou kašičku tak akurát a potom už len nanesiem buď len na odrasty alebo na celé vlasy, zakryjem čiapkou pribalenou u farby, trochu ešte zohrejem fénom, narazím čiapku alebo šatku a idem trebárs upratovať. A za hodinku až dve zmyjem a je to! A kúpeľňu ani pokožku rúk a čela nezašpiním viac, ako keď som používala chémiu. Proste pohoda!

 

4.    Máte skúsenosti aj s chemickým farbením vlasov? Aký máte k nemu postoj? Aké sú podľa Vás výhody a nevýhody?

Ako som už hovorila, chemickú farbu som používala dlhé roky, farbila som sa väčšinou doma. Málokedy u kaderníka. Výhody chemických farieb vidím snáď len v neprebernom množstve rôznych značiek i odtieňov a vo veľkej reklame, ktorá je chemickým prípravkom venovaná. Nevýhody sú úplne jasné, veľká záťaž ako životného prostredia tak i vlastného tela – silikóny, čpavok, parabény a boh vie čo ešte. A v neposlednom rade aj zápach, ktorý pretrváva aj po niekoľkých umytiach po farbení. Zápach vadil manželovi aj mojej dcére, bezpečne vždy po čuchu poznali, že som si vlasy farbila. Teraz už by som do chemickej farby nikdy nešla. Vlasy som po nej mala naozaj zničené a ako bez života. Boli suché, krepovaté a musela som používať vlasový olej, aby som ich nejako skrotila.

 

5. Podelíte sa s nami o nejaké Vaše tipy a triky s rastlinnými farbením?

Nepreháňajte to s meraním teploty a vôbec s prípravou. Proste dajte na svoju intuíciu. Ak prírodným farbám veríte, ono to vyjde a farba bude nádherná. Naopak, ak idete do prírodných farieb po chemickom farbení, naozaj dodržte „detox“ vlasov – mne sa osvedčil mesiac bez chemického farbenia a bez akýchkoľvek prípravkov so silikónmi. Ak budete chcieť zafarbiť vlasy zaťažené chémiou, asi nebudete s kvalitou zafarbenie spokojné. Proste choďte na prírodné šampóny aj kondicionéry, vlasy si oddýchnu a pôjde Vám to samo.

 

6. Máte naopak aj zlú skúsenosť s farbením hennou? Alebo odporučila by ste sa niečomu vyhnúť?

Keď už sa do farbenia prírodnými farbami – hennou – pustíte, vyberajte dobre. Vyhnite sa náhradám henny, niektoré prírodné farby sa bohužiaľ len ako prírodné tvária. Nebojte sa vyskúšať viac druhov prírodných farieb i viac odtieňov. Nebojte sa odtiene napríklad aj miešať a kombinovať. Každé vlasy sú iné a čo sadne jednej z nás, nemusí sadnúť Vám. Tú svoju určite postupom času nájdete. A ak si na prírodné farby samy na prvýkrát netrúfate, nezúfajte. Dnes už existuje veľa kaderníctiev, kde Vám vlasy hennou zafarbia a dobre Vám poradia. Aspoň u nás v Prahe už je ich veľa a môžete si dokonca vybrať.

 

7. Nechávate sa farbiť u kaderníka alebo volíte domáce farbenie?

Z časových i finančných dôvodov volím radšej farbenie doma. Najskôr som z toho mala strach, ale teraz nenechám na farbenie doma dopustiť. Proste si nanesiem na vlasy, narazím čiapku a môžem relaxovať, čítať si, upratovať, pracovať a alebo tráviť čas s rodinou.

 

8.Prezradíte nám niečo o Vás? Čím sa živíte? Máte rodinu? Ako trávite svoj voľný čas? Bývate vo veľkom meste alebo mimo mesto?

Pred viac ako desiatimi rokmi som založila neziskovú organizáciu Žiť spolu. Pomáhame rodinám skĺbiť rodinný a pracovný život. Prevádzkujeme rodinné centrum a niekoľko detských skupín. Organizujeme kurzy pre deti i rodičov, semináre, komunitné akcie, prímestské aj letné tábory. Proste sa snažíme rodinám spríjemniť život. A dúfame, že sa nám to darí. Predtým som pracovala v reklamnom biznise a potom v štátnej správe. Ale stres a nie úplne priateľské prostredie sa podľa mňa podpísalo na mojom zdravotnom stave a tak som sa rozhodla zvoľniť, odišla som zo zamestnania a posledné dva roky sa venujem už len „svojej“ neziskovke. Práca je to krásna a plnohodnotná a hlavne mi dáva zmysel, čo som bohužiaľ o svojich predchádzajúcich zamestnaniach povedať nemohla. Zistila som, že veľa vecí nepotrebujem a že je dôležitejšie byť v pokoji a v pohode. Mám tri deti, dcéra Barbora a syn Jakub už sú dospelí, Bára už má svoju rodinu a tri deti – a ja mám tri vnúčatká – Tonka, Josefínku a Vojtecha. Žijem v centre Prahy spoločne s manželom, najmladší dcérou Betkou a dvoma psami. Máme vo vnútrobloku záhradku, kde si môžem pestovať bylinky, kvety a alebo len tak relaxovať – ​​čo je vo veľkomeste naozaj veľká vzácnosť. Rada jazdím na bicykli, lyžujem, rada si prečítam dobrú knižku, keď je čas. Veľa času trávim aj s priateľmi a mojou veľkou rodinou, bez nich by môj život nebol úplný.

 

9. Farbenie hennou ide často ruka v ruke so zdravým a prírodným životným štýlom. Dbáte aj Vy na bio stravovanie, ste vegetariánka/vegánka, používate skôr eko-kozmetiku, triedite odpad?

Áno, snažím sa. V posledných rokoch ma k zdravému životnému štýlu priviedol môj zdravotný stav a tiež moje dve dcéry. Z moji dcéry Báry sa v predchádzajúcich rokoch stala takzvaná bio žena. Najskôr som sa jej smiala, ale postupom času sa aj ja snažím viac zvoľniť, žiť viac v súlade s prírodou. Doma triedime odpad, používame väčšinou len prírodnú kozmetiku. Snažíme sa neprodukovať nadmieru odpadov. Zistila som, že nemusíme mať domácnosť plnú umývacích a čistiacich prípravkov. Že stačí osvedčené prostriedky, ktoré používali na čistenie už naše babičky – napríklad sóda a ocot. Ale vegáni ani vegetariáni nie sme – zatiaľ. S tým by sa asi môj manžel nezmieril, pretože mäso miluje a rád ho pripravuje, aj keď naše Betka z toho v poslednej dobe moc nadšená nie je.

 

10. Čo by ste odporučila ľuďom, ktorí váhajú, či prejsť na prírodné farbenie vlasov?

Nebojte sa toho a choďte do toho. Uvidíte, že Vás bavenie prírodnými farbami príjemne prekvapí, tak ako ma! Ušetríte životné prostredie, svoje zdravie i vlastné vrecko – farbenie prírodnými farbami je totiž vo výsledku lacnejšia, než používanie chémie. A najväčším bonusom sú pre mňa vždy po farbení slová mojej dcéry Betka: „Mami, ty tak krásne voniaš senom a trávou!“ To sa mi u chemické farby nikdy nestalo.

 

Ďakujeme za rozhovor!