Prirodzené farby vlasov

Čo sa v tomto článku dozvieš?

  • Základné farebné odtiene
  • Najčastejšie a najvzácnejšie odtiene
  • Špecifikácie jednotlivých odtieňov
  • VOONO prírodné farby pre krásne odtiene

Dnes si dlhodobo farbí vlasy takmer každý. Prirodzenej farbe však nejde uniknúť, pretože ju vždy nakoniec prezradia odrasty. Aké sú štyri základné farby vlasov, ktoré sú najčastejšie a ktoré naopak najvzácnejšie? Prečítaj si náš blogový článok!

 

 

 

 

Základné farebné odtiene

 

Farbu vlasov určuje množstvo pigmentu melanín vo vlasoch. Nadbytok jedného typu melanínu, nazývaného eumelanín, dáva ľuďom čierne alebo hnedé vlasy. Nadbytok iného pigmentu, nazývaného feomelanín, dáva ľuďom ryšavé vlasy. Farba vlasov sa tak väčšinou delí do štyroch základných kategórií: ryšavá, blond, hnedá a čierna. Vzácne sa ale vyskytuje aj biela a šedá. Naprieč každou z týchto hlavných farieb vlasov sa však nachádza široká škála odtieňov, ktorú môžeš vďaka VOONO prírodným farbám objaviť.

 

Čierne vlasy

 

Čierne až veľmi tmavo hnedé vlasy majú v našej populácii najpočetnejšie zastúpenie – zhruba 75 – 85 %. Ľudia, ktorí majú čierne vlasy sú najčastejšie afrického a ázijského pôvodu. Ničmenej veľmi tmavé vlasy majú aj ľudia z Latinskej Ameriky a Južnej a Východnej Európy. 

 

Prirodzene čierne vlasy sa radia medzi stredne husté, v priemere okolo 108 000 vlasov.

 

Odtiene čierneho vlasového pigmentu sa môžu veľmi líšiť. Niektoré čierne farby sa na svetle javia ako namodralé, čo sa označuje ako „havrania čerň“ či „modročierna“. Keď zmiešaš Indigo so Soft Black v pomere 50:50, týchto krásnych lesklých odtieňov dosiahneš ľahko.

Ak sa bojíš razantnej zmeny zmiešaj Soft Black a Dark Brown v pomere 50:50.

 

 

 

 

Hnedé vlasy

 

Hnedé vlasy sa síce radia v početnosti hneď na druhé miesto, ale hnedou hrivou oplýva “iba” okolo 11 % populácie. Ľudia s hnedými vlasmi sa vyskytujú po celom svete s vyššou koncentráciou v Európe a v krajinách s veľkou populáciou potomkov Európanov.

 

Hnedé vlasy patria k tým hustším a ľudia pyšniaci sa čokoládovou či gaštanovou šticou mávajú okolo 140 000 vlasových folikúl. Táto čísla je ale treba brať s rezervou, pretože je to veľmi individuálne.

 

Ak by si chcela pred letom osviežiť svoj farebný odtieň, siahni po hnedých tónoch, ktoré sú veľmi trendy! Záleží na tebe, či chceš medové (Light  Brown), čokoládové (Medium Brown), gaštanové (Rose Brown) či vlasy vo farbe kávy (Dark Brown). 

 

Blonďaté vlasy

 

Aj keď sa môže zdať, že svetlé vlasy sú pomerne rozšírené, opak je pravdou. Percento ľudí s prírodnými svetlými vlasmi je veľmi nízke a tvoria len asi 2 – 3 % svetovej populácie. 

 

Prírodné blond vlasy sú najčastejšie v severnej Európe a v populáciach s veľkým počtom potomkov Severoeurópanov. 

 

Blonďaté vlasy, rovnako ako hnedé, mávajú väčšiu hustotu (okolo 140 000 vlasových fotikúl). Nadruhú stranu, prírodné blonďaté vlasy sú tenšie než vlasy iných farieb a sú tak náchylnejšie k poškodeniu vrátane lámania a rednutia. Ak sa ti vlasy lámu, nezúfaj a prečítaj si náš blogový článok, kde radíme, ako s lámaním zatočiť. 

 

VOONO myslí aj na blondínky!  Vyskúšaj napríklas jahodovú blond, ktorej docieliš, keď zmiešaš Copper s Cassia Obovata v pomere 10:90. Ak máš svetlé blonďaté vlasy a túžiš po tmavšom studenejšom odtieni, siahni po Dark Ash Blonde

 

 

 

 

Ryšavé vlasy

 

Ryšavé vlasy sú najvzácnejšie a prirodzene sa vyskytujú iba u 1 % populácie. Ľudí s prírodne ryšavou šticou je najviac v Škótsku, až 13 % tamojšej populácie. Ryšavé vlasy mávajú menší počet vlasových folikúl oproti ostatným farbám, a to okolo 90 000.

 

Ryšavé vlasy sú recesívnym genetickým znakom, ktorý sa vyskytuje iba vtedy, keď majú obaja rodičia tento gén bez ohľadu na to, či sú sami ryšaví. Z tohto dôvodu je viac ľudí, ktorí nesú gén pre ryšavé vlasy, než ľudí s ryšavými vlasmi.

 

Ak ti príroda nenadelila vlasy vo farbe ohňa, nezúfaj. S VOONO prírodnými farbami si môžeš vykúzliť všetky možné odtiene ryšavej od medenej (Copper), sýto tmavo oranžovej (Orange) až po vínovo červenú (Wine Red).