Vplyv pitného režimu na tvoje vlasy

Dodaj hydratáciu svojim vlasom pomocou našich produktov:

  • hydratujú, dodávajú lesk a objem tvojim vlasom 
  • sú úplne prírodné
  • vhodné pre alergikov a osoby trpiace dermatologickými ochoreniami
  • vhodné pre tehotné a dojčiace mamičky
  • nie sú testované na zvieratách
  • krásne voňajú
  • sú dizajnové a stanú sa skvelým doplnkom tvojej kúpeľne
  • vyskúšané našimi zákazničkami v skupine Barvíme se VOONO hennou

Zdravá starostlivosť o vlasy je zároveň našou vizitkou. Bez dodržiavania správneho pitného režimu, ale zdravých a lesklých vlasov nedocieliš. Pritom práve porastu hlavy si každý všíma! Poradíme ti, ako na správny pitný režim. 

Prečo je dôležité dostatočne piť?

Kto dával na hodinách biológie pozor, tak vie, že náš organizmus je z 60-70% zložený z vody. Práve voda v našom tele sa podieľa na termoregulácii organizmu, metabolizmu, doprave živín a vylučovaniu odpadových alebo škodlivých látok. Voda v organizme ovplyvňuje našu pokožku (akné, starnutie kože, vrásky, celulitída), zdravie vlasov a kvalitu nechtov. Nedostatok spôsobuje ťažkosti s kĺbmi a chrbticou, pretože kĺbová chrupavka je vyživovaná práve medzibunkovú tekutinou. 

 

Koľko vody piť?

Záleží na telesnej hmotnosti, veku a pohlaví, zložení a množstve stravy, telesnej aktivite, teplote vzduchu alebo zdravotnom stave. Žiadne všeobecné pravidlo, ako sa všade uvádza, neplatí. Pre niekoho môžu byť 2 litre tekutín úplne postačujúce, zatiaľ čo inému nebudú 3 litre vôbec stačiť. Telesná námaha, stres a teplota veľmi ovplyvňuje našu potrebu tekutín. Dôležité je nepiť vodu až pri pocite smädu. Tým nám telo hovorí, že hladina tekutiny klesla až pod optimálnu hladinu. Veľké množstvo vody nie je telo schopné spracovať, preto pijeme priebežne, primerane a od rána. 

 

Jednoduchý vzorec na určenie množstva tekutín: Váha (v kg) * 0,03 = množstvo vody (v litroch), v lete násobíme konštantou 0,04.

Desatoro správneho pitného režimu:

  1. Základom pitného režimu je čistá pramenitá voda a nízko a stredne mineralizované minerálne vody. Najmä pri zvýšenej fyzickej záťaži či pri chorobe je však vhodné kombinovať ju s nápojmi, ktoré dopĺňajú potrebné minerálne látky vylúčené potom (hlavne sodík) a močom (prevažne draslík).
  2. Zvyknite si začínať deň pohárom pramenitej vody (cca 0,3 l). Pred začatím práce by ste mali vypiť aspoň ¼ litra teplého nápoja na raňajky a k tomu najlepšie pohárik džúsu.
  3. Dopĺňajte tekutiny priebežne, nečakajte na pocit smädu, ktorý je počiatočným znakom dehydratácie. Piť treba pravidelne a vedome počas dňa, najlepšie po menších dúškoch (cca 1-2 dl) v maximálne polhodinových intervaloch. Majte na stole vždy pohár vody a noste pri sebe fľašu s vodou.
  4. Signálom, že máme nedostatok vody, je napríklad sucho alebo zápach v ústach, tmavý moč, ale aj pocit nepokoja, zhoršené sústredenie a nervozita.
  5. Bilancia tekutín (výdaj a príjem vody) by mala byť vyrovnaná, podľa výdaja regulujeme príjem.
  6. Vypite 2 až 3 litre tekutín denne, v horúčave a pri zvýšenej záťaži by sa príjem mal zvýšiť až na 5 litrov.
  7. Pozor na pitný režim detí. Môžu nám doslova vyschnúť, a to tým ľahšie, čím je dieťa mladšie.
  8. Nápoj by nemal byť moc chladný, radšej vlažný a v zime teplý.
  9. Každý gram cukru v potrave navyše má za následok zadržiavanie vody v organizme (a tým aj vyššiu hmotnosť). Mali by sme teda obmedziť príliš sladké potraviny a nápoje.
  10. Silný čierny čaj a čierna káva nie sú pre organizmus zdrojom tekutín. Naopak vypitím kávy telo tekutiny stráca. Alkohol, káva, niektoré čaje a nápoje sa nezahŕňajú do pitného režimu, pretože organizmus naopak odvodňujú. 

(zdroj: www.pijtezdravouvodu.cz)