TETOVANIE HENNOU

Krásne vzory a ornamenty, ktoré vás okamžite prenesú do zemí Blízkeho východu a vy si budete pripadať ako princezná z rozprávok Tisíc a jedna noc. To je tetovanie hennou. Ako  však vzniklo a ako vyzerá v modernom svete?

Umenie tetovania hennou, tzv. menhdi v hindčině, je praktizované už cez 5000 rokov v Pakistane, Indii, Afrike a Blízkom východe. Existujú dokumenty, ktoré naznačujú, že tetovaní hennou je omnoho staršie a to dokonca 9000 rokov.

Pôvodne bolo používané predovšetkým pre ukľudňujúce a chladiace účinky henny. Ľudia v púšti po storočia využívali týchto špeciálnych vlastností, ktoré henna má predovšetkým, aby zchladili svoje slnkom rozpálené telá. Do vopred vytvorenej hennovej pasty namáčali svoje dlane a chodidlá. Keď poznali, že henna im zafarbuje telá, prišli na to, že by ju mohli využívať i pre ozdobné účely. Dokonca i samotná Kleopatra zdobila svoje telo hennou.

Zdobenie hennou nebolo len výhradou bohatých, ale zdobili sa ňou tiež chudobní, ktorí nemali na drahé kamene a šperky.

Moderný svet úspešne adoptoval túto východnú tradíciu a tetovanie hennou je dnes veľmi moderné. Ženy sa ornamentmi zdobia pri svatbách alebo im maskujú trebárs jazvy. Tie najväčšie svetové celebrity majú touto tradíciou pravidelne ozdobené svoje telá.

A ako na také tetovanie? Je to jednoduché! Čistá henna obsahuje červeno-oranžové farbivo lawsone, ktoré sa viaže na keratín (bielkoviny) obsiahnuté v našej koži a úspešne ju zafarbia. Výsledný farebný výsledok závisí predovšetkým na type kože. Môže byť od bledo oranžovej až po takmer čiernu farbu. Čerstvá henna vás vždy nafarbí tmavo. Farebný výsledok sa taktiež najčastejšie objavuje v plnej paráde po 3 dňoch od nafarbenia.

K tetovaniu môžete použiť našu hennu Copper, ktorá vám vykúzli nádherné tetovanie. Technik nanášania je hneď niekoľko. Urobíte si pastu z henny, trochu hustejšiu než ste zvyknuté u farbenia vlasov. Hennovú pastu potom naneste drievkom a môžete tvoriť ornamenty. Skúsiť môžete taktiež obyčajný igelitový sáčok, ktorý prestrihnite v rohu, ako keď zdobíte napríklad perníčky. Hennovú pastu dáte jednoducho do pytlíčku a potom už len tvoríte a tvoríte. Designy si môžete vytvárať poddľa vašej chuti, alebo môžete nájsť šablóny na internete a inšpirovať sa. Takéto tradičné návrhy majú hlbší zmysel a sú určené pre špeciálne udalosti.

Tetovanie hennou je už po storočia symbolom krásy, umenia, lásky a šťastia. Tak smelo do toho a ozdobte si svoje telá.