Odkiaľ sa vzala henna?

Prečo farbiť vlasy prírodnou metódou?

 

Najstaršie prírodné farbivo sveta. Surovina, ktorá má viac než len dekoratívny účinok. Vyživuje, vzpruží namáhané a zničené vlasy, A práve preto sú naše prírodné farby na vlasy práve z tejto zázračnej suroviny! Odkiaľ sa tá henna Lawsonia inermis vôbec vzala a ako sa vyrába?

 

Počiatky henny

 

Pre starých Egypťanov boli symbolom krásy vlasy čo najtemnejšej a najsýtejšej farby. Práve tu bola nájdená múmia, 5000 rokov stará, ktorá mala preukázateľne farbené pramene hennou. Vlasy sa farbili ľuďom po smrti, aby na prechod na druhý breh, vyzerali krásne.

 

Tmavých vlasov ženy dosahovali práve použitím rastliny Lawsonia inermis čiže hennovníku bieleho. Prášok z tejto zázračnej rastliny totiž vykúzlil krásny tmavý odtieň s medenými odleskami a zároveň vlasy bohato vyživil, zvýšil ich kvalitu a dodal lesk.

 

Nenechajte sa prekvapiť, hennu používali v minulosti aj muži. Predovšetkým pre zakrytie prvých šedín vo vlasoch a fúzoch, takže vlastne rovnako ako to muži robia teraz. Verili, že im táto veľkorysá rastlinka dodá večnú mladosť. Pre zaujímavosť sa v starom Egypte farbili aj nechty, podpazušie a dokonca chodidlá. No, je pravda, že sa nám tiež podarí občas zafarbiť niečo, čo sme pôvodne nechceli. 🙂

 

 

 

Ako vznikne henna?

 

Vieš, odkiaľ sa vzala henna, ktorú používame na farbenie vlasov? Pochádza z rastliny zvanej henovník biely, ktorá rastie najmä v južnej Ázii a Afrike, kde dorastá do výšky 5 metrov. Najcennejšie sú listy, pretože práve z nich sa henna získava.

 

Najmladšie listy majú farbivo veľmi svetlé, najstaršie lístky ponúkajú odtiene sýtejšie a tmavšie. Listy sa sušia a rozdrvia na jemný prášok. Keď sa skombinuje prášok z listov odlišného veku, vzniknú tým nádherné farebné varianty, ktoré používame aj v našich farbách.

 

Vo farbive sú dva základné druhy pigmentov, a to oranžový a žltý. Akonáhle sa prášok rozmieša s vodou, vznikne kašička konzistencie redšieho jogurtu, ktorá sa nanáša na vlasovú pokožku a pramene vlasov tak, ako to poznáme.