Čo je to indigo?

Z Indiga možné vytvoriť odtiene od tmavej blond po čierny odtieň:

 

tmavá blond

10% Indigo + 90% Cassia obovata

 

medená farba

13% Indigo + 87% Cassia obovata

 

teplá hnedá

50% Copper + 50% Indigo

 

tmavo hnedá

30% Copper + 70% Indigo

 

atramentová čierna

50% Soft Black + 50% Indigo

Indigo každý pozná vďaka modrým džínsom. Akoto že sa teda v dnešnej dobe indigo nachádza v prírodných farbách VOONO, z čoho sa vyrába a ako ho správne miešať? To sa dozvieš v tomto článku.

Druhy Indiga

 

Prírodné indigo

Prírodné indigo sa používalo v minulosti ako farbivo džínsoviny, uniforiem, pracovných odevov a ďalších látok. Jedná sa o prírodné farbivo, ktoré sa získava z rovnomennej rastliny. Listy z Indigovníku pravého sa namočí a nechajú fermentovať. Počas procesu kvasenia sa listy rozloží a produkujú Indoxyl a glukózu. Po dokončení procesu sa roztok vystaví kyslíku, vysuší sa a rozomelie na prášok. Ten je určený pre tvoje vlasy! Je to totiž prírodný produkt, ktorý je šetrný k planéte.

 

Priemyselné indigo

V textilnom priemysle bolo ale prírodné farbivo nahradené syntetickým. To sa vyrába miešaním petrochemických látok anilínu, kyanovodíku a formaldehydu. Táto látka je toxická pre ľudí aj zvieratá! Pri kupovaní henny sa teda vždy pozri, či sa jedná o prírodné indigo či priemyselné. Nikdy nedávaj prednosť predajcom s neznámym zložením alebo pôvodom.

 

Falošné indigo

Vo svete je známy ešte ďalší rastlinný zdroj indiga, Borit barvířský  tzv. Falošné indigo. Jedná sa o jediný druh rodu boryt, ktorý rástol na území Českej republiky. V súčasnej dobe je tento spôsob takmer zabudnutý, ale určite stojí za zmienku.

Indigo môže mať tiež pôvod živočíšny, kedy sa získava z ulít morských ulitníkov Ostranky jadranské a purpurovej. Tento druh indiga by ale nebol vegánsky a priateľský k zvieratám. Preto ho na vlasy nechceme!

Použitie Indiga v prírodných farbách

Často zákazníčka považujú indigo za čiernu hennu. Nie je tomu tak. Rastlinné indigo samotnej, keď je čisté, má zelenú farbu prášku, modrý pigment sa rozvinie po zmiešaní s horúcou vodou. Pri použití indiga sa neodporúča používať rastlinné oleje a pri dvojfázovom farbení vynechať pred samotným procesom kondicionér. Čím menej bude vlas obalený rôznymi látkami, tým lepšie farba chytí.

 

Samotné indigo sa nikdy neaplikuje na svetlé vlasy. Ale iba sa primiešava do farieb alebo na čierne vlasy. Došlo by inak k nežiadúcim efektom.